ENGELSK SPRINGER SPANIEL

EN STØTENDE FUGLEHUND.
EN MEGET ALLSIDIG BRUKSHUND.

Litt historie

Den engelske Springeren har en lang historie og det finnes mange meninger om rasens opprinnelse.Det hevdes at rasen opprinnelig kom fra Spania og at navnet Spaniel kommer derfra.Tidlig ble Spaniels ført fra Spania til England .Rasen kan dokumentere en rasehistorie på minst 600 år , i det en har funnet nedtegninger om Spaniels fra 1387. Man antar imidlertid en rasehistorie som er langt eldre enn dette.
Springeren var på 1500 tallet delt i 2 ;de som ble brukt til å finne fugl på land og de som ble brukt til vannarbeid.Når det gjaldt de som skulle jobbe på land var de igjen delt inn i to;de som skulle støte viltet og de som skulle stille/sette viltet.Den første varianten er opphavet til dagens Springer og den andre var starten på dagens Setter.
Til tross for Springerens lange historie ble den ikke anerkjent som egen rase av den Engelske Kennelklubben før i 1902. 
I Norge har rasen en langt kortere historie,men det fantes aktive oppdrettere som kennel Petersborg på 50-60 tallet.Kennelen baserte sitt oppdrett på engelske importer.
Den engelske Springeren ligger i dag på rundt 220 regisreringer årlig.
Det finnes tre varianter av rasen;den amerikanske varianten , den engelske varianten og working .Den amerikanske typen har vi knapperst i Norge,workingen er varianten som er renavlet til  jakt uten hensyn til eksteriør og den engelske typen er Springeren slik de fleste kjenner den.
Det finnes flere fargevarianter som er godkjent;svart/hvit,lever/hvit eller noen av disse kombinasjonene med tan-tegninger.
Springeren er en aktiv,sosial med et vennlig temperament.De er allsidige brukshunder som liker å få jobbe,men også trivelige familie og turkamerater.Rasen brukes i dag av politiet som bombehund,ruinhund og narkotikahund.Den er først og fremst en dyktig jakthund,men også velegnet som ettersøkshund.Rasen konkurrerer på utstilling,i brukshundkonkurranser,i agility og lydighet.Enkelte er godkjente redningshunder,både til bruk om sommeren og vinteren. 

Apporttrening med dummie.Slik ønsker en avleveringene;vakkert i førers hånd.Foto:Anne Mortensen.

Springeren som jakthund

Springeren er en meget anvendelig all-round hund på jakt ;den finner vilt,støter viltet og er en god apportør både på land og i vann.Rasen skal søke opp viltet og reise dette i tett samarbeid med sin fører og INNENFOR SKUDDHOLD.Hunden skal gjennomsøke terrenget i et raskt og effektivt kryss-søk.Den skal forholde seg rolig når den har støtt viltet og unngå å gå etter.Dette krever myel arbeid på dressursiden; hunden skal respektere viltet og jobbe i god kontakt med sin fører.Rasen er avlet fram for dette arbeidet,men ro i oppflukt og skudd kommer ikke av seg selv.Dette krever et godt grunnlag på dressurside. Holder ikke lydigheten i hverdagen,holder den i alle fall ikke i fristende jaktsituasjoner!

Kahill`s James Oakley etter en vellykket dag med Springeren på rypefjellet.Foto:Carl Eriksen.

På fjellet og på store områder jakter de fleste med en stående fuglehund som Setter eller Pointer.En del bruker også sin Springer med hell på fjellet.Springern er svært velegnet på skogsfugljakt ,andejakt og jakt på fasan. De er utmerkede apportører.
Dersom du tenker å anskaffe en Springer først og fremst som jakthund er det viktig å tenke på at foreldredyrene er gode jakthunder og gjerne har dokumenterte egenskaper på området.Ta kontakt med din oppdretter og søk råd! Lykke til !

Kahill`s Sleeping Beauty,eier Inger Beate Johannessen,er en dyktig jakthund og apportør.Her med nyskutt rype på høstjakta.Foto:eieren.